
Truien, trofeeën, certificaten: Voormalig FC Bayern-doelman Jean-Marie Pfaff toont voorwerpen uit zijn carrière in zijn museum in Beveren, België. Zijn populariteit is vandaag de dag nog steeds enorm - en niet alleen vanwege zijn sportieve succes.
De begroeting is hartelijk en doet enigszins denken aan zijn tijd bij FC Bayern München.
“Servus,” zegt Jean-Marie Pfaff. Hij ontvangt je niet thuis of in een hotel. Eerder in het buurthuis van Beveren in de Belgische provincie Vlaanderen.
Tot het einde van het jaar heeft Pfaff daar een museum ingericht waarin hij voorwerpen uit zijn lange carrière tentoonstelt. Truien, trofeeën en certificaten, foto's: “En hier met Ronaldo, met Maradona, met Beckenbauer, met Cruyff ...”
Pfaff speelde tegen vele wereldsterren
Jean-Marie Pfaff heeft veel wereldsterren ontmoet, hij heeft met bijna alle groten op het veld gestaan, met of tegen ze gespeeld.
Een museum voor een voetballer? Pfaff is waarschijnlijk de enige Belgische speler voor wie dit denkbaar is. Want hij wordt niet alleen in zijn thuisland erkend als voetballer.
De familie Pfaff is een publiek bezit. In 267 afleveringen waren de Pfaffs de hoofdrolspelers in een gelijknamige Belgische televisiesoap.
Het privémuseum van een voetballer: zoiets bestaat niet vaak. Op deze manier plaatst Pfaff zichzelf eigenlijk naast Cristiano Ronaldo uit Portugal, die de tentoonstellingen van zijn internationale carrière toegankelijk heeft gemaakt voor fans op Madeira.
De carrière van Pfaff begon ook in Beveren
In Vlaanderen gaat het er niet zo glamoureus aan toe. Voor een entreeprijs van vijf euro en gunstig geprijsde drankjes is de fan er. Een helling naar het voorbeeld van een spelerstunnel leidt naar het restaurant.
Jean-Marie Pfaff komt uit het Vlaamse Lebbeke en begon zijn carrière in Beveren, waar het museum nu is gevestigd. Hij werd een internationale speler in Beveren. Hij werd Belgisch kampioen met de kleine club.
Fans zijn dol op het museum
Het toeval wilde dat er bij de renovatie van het gemeentehuis plots plaats was voor een groot museum. Pfaff greep deze kans graag aan. Zijn fans zijn opgetogen:
“Ik was een beetje sceptisch toen ik naar zijn museum kwam kijken. Maar toen ik het zag, werd ik echt rustig en zei: als je zo'n leven hebt gehad, zo'n carrière, dan is wat je hier ziet prachtig.”
Een foto geschilderd door een fan toont Pfaff als een mythisch wezen - een panter met de gelijkenis van de Belg.
De vele tentoonstellingen zijn één ding. De herinneringen van Jean-Marie Pfaff zijn iets anders. Hij heeft ze vastgelegd in een autobiografie getiteld “Van straatvoetballer tot wereldkeeper”.
Zijn eerste merkwaardige doelpunt tegen FC Bayern
Bij elke foto hoort een verhaal. Er is bijna geen scène uit zijn carrière die hij niet kon verklaren. Toen hij naar Bayern verhuisde om het stokje over te nemen van de legendarische Sepp Maier, werd hij gepresenteerd als een uitstekende keeper.
Laatste wedstrijddag van de Oberliga Nordost op 25 mei 1991 in Rostock.
Maar toen maakte Pfaff een merkwaardig doelpunt in zijn allereerste wedstrijd voor de club uit München: Uwe Reinders scoorde uit een inworp. Het doelpunt telde omdat Pfaff de bal had aangeraakt:
De kritiek op hem verdween echter snel. De fans erkenden dat Bayern na Sepp Maier eindelijk weer een keeper van wereldklasse had.
De concurrentie was in die tijd zwaarder dan nu, zegt Jean-Marie Pfaff.
Er waren ook spelers van wereldklasse in de Bundesliga waarmee Pfaff moest concurreren. Vooral Toni Schuhmacher van Keulen en Uli Stein van Hamburg.
Vandaag de dag denkt de doelman niet te veel na over de concurrentie:
Vroeger moest je veel laten zien, veel doen om op te vallen en continuïteit te hebben. Nu speel je er twee of drie jaar. Het zijn nog steeds goede keepers, maar geen wereldklasse meer.
Grote keepers uit België
België is een land dat een aantal geweldige keepers heeft voortgebracht. Michel Preudhomme won ooit de Europa Cup Winners' Cup met underdog Mechelen. Thibaut Courtois van Real Madrid is al een paar jaar een van de beste keepers ter wereld.
Maar geen van hen heeft de populariteit van Jean-Marie Pfaff. En dat heeft niets te maken met het feit dat zijn succes zo enorm was.
Het was eerder de stijl van Pfaff die hem populair maakte. Zowel de fans in België als die in München herinneren zich hem nog goed. Hij werd als zeer toegankelijk beschouwd. Terwijl hij bezoekers door de tentoonstelling leidt, stopt hij voor een enorme sombrero die hij in Mexico kreeg tijdens het WK van 1986. “El Sympatico”, zoals de fans hem toen noemden.
Het WK 1986 als hoogtepunt in zijn carrière
Het feit dat hij ook ver kwam met de Belgische nationale ploeg en een uitmuntend toernooi speelde, maakte het WK in Mexico een heel speciale ervaring voor hem. Naast de vierde plaats kreeg hij ook een persoonlijke onderscheiding.
“Er zijn hier dure dingen. Ik kreeg dit van de Belgische televisiezender Mexico. Ze maakten een lijst op het WK om te laten zien wie de beste speler van België was. En ik won de trofee voor 5.000 euro.”
Pfaff-supporters prijzen zijn nuchtere houding
Maar niet alleen in Mexico werd hij met liefde herinnerd door fans. Pfaff bewonderaars die naar het museum komen prijzen de nuchtere aard van de voormalige wereldkeeper. Zoals dit echtpaar dat hem als speler bewonderde.
“Ik weet het niet, hij is altijd vriendelijk. Hij houdt van iedereen. Heeft een groot hart.”
“Hij is vriendelijk tegen iedereen. Zelfs als hij ze niet kent, is hij altijd vriendelijk. Zo is hij nu eenmaal. Je kunt zeggen wat je wilt over Jean-Marie, maar hij is een goed mens.”
Text: Stefan Osterhaus